Polityka Zrównoważonego Rozwoju SDG

W 1825 roku 70-letni francuski prawnik Anthelme Brillat-Savarin wydał „Fizjologię smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej”, dzieło mogące być Biblią dla miłośników slow food, albo ludzi dla których jedzenie jest czymś więcej niż dostarczaniem energii organizmowi. Brillat-Savairn ujął to najtrafniej pisząc, że „Zwierzęta wypasają się, a człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny”. Tym przesłaniem chcemy rozpocząć opowieść o historii bydgoszczan, których celem od 33 lat jest jak najprzyjemniejsza przestrzeń dla celebracji spotkań z innymi ludźmi tak, jak na to zasługują.

Grupa Gran działa w branży gastronomicznej od ponad 33 lat. Przez ten czas udało się jej zorganizować tysiące imprez o najróżniejszym charakterze, począwszy od kameralnych kolacji, po uroczyste wesela, na wielotysięcznych bankietach kończąc. Stawia na ciągły rozwój i podnoszenie kwalifikacji, dzięki czemu możemy zapewnić klientom najwyższą jakość obsługi.

Grupa Gran to przede wszystkim zespół. Grono wybitnych kucharzy czuwa nad jakością przygotowywanych potraw. Naszym klientom proponujemy nie tylko tradycyjne menu, ale także dania regionalne oraz potrawy pochodzące ze wszystkich kuchni świata. Całe menu powstaje w oparciu o jedynie świeże i wysokogatunkowe produkty, które sprowadzane są od sprawdzonych i renomowanych dostawców. Podchodząc ambitnie do powierzonych zadań ciągle zwiększamy grupę zadowolonych klientów.

Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś.” – to kolejna teza zawarta w wiekopomnym dziele Brillat-Savairna. Przez dekady przyświecała największym mistrzom kuchni. Jednak wyzwania współczesnego świata powodują, że redefiniujemy motto słynnego Francuza w kontekście wdrażanej w Grupie Gran polityki zrównoważonego rozwoju SDG (ang. Sustainable Development Goals), której nadrzędnym celem jest zaspokajanie gastronomicznych oczekiwań naszych klientów przy równoczesnej dbałości o zarządzanie zasobami naturalnymi i odpadami dla ochrony środowiska. Ta harmonia, która jest dla nas najwyższym celem koreluje politykę ekonomiczną firmy z troską o wartości społeczne i ekologię. Ta równowaga staje się dla naszej działalności priorytetowa. W czym się to przejawia?

NATURA

Po pierwsze chcemy być naturalni. W wyborze produktów mięsnych kierujemy się główną zasadą, aby pochodziły od dostawców z hodowli ekologicznych. Zwierzęta w takich hodowlach, w dużej mierze opartych na swobodnym wypasie oraz zapewnionych warunkach maksymalnie zbliżonych naturalnemu środowisku, są zdrowsze, a ich mięso ma lepszy smak. Wynika to ze zróżnicowanej diety, jak i pomijaniu w pokarmie sztucznych, przetworzonych pasz, sterydów i antybiotyków. Hodowle ekologiczne mają też istotny wpływ na środowisko – ich funkcjonowanie jest mniej „energożerne”, niż hodowle przemysłowe, co ma znaczący wpływ na ochronę środowiska. Nasza proekologiczna filozofia przynosi więc co najmniej dwie korzyści – jest proekologiczna z równoczesnym dostarczeniem klientom produktu zdrowszego i o lepszym smaku.

gra; polityka zrownowazonego rozwoju; catering; ekologia

REGION

Po drugie, staramy się też dobierać dostawców z regionu. Współpracujemy z wieloma lokalnymi dostawcami mięs, drobiu, ryb czy warzyw. Dzięki temu podawane przez nas dania mają w kontekście składników i półproduktów czytelną historię. Wiemy, czy zwierzęta miały wolny wybieg, czym były karmione, skąd pochodzą i co najważniejsze czy są świeże. Nasi kucharze, kelnerzy są w stanie opowiedzieć o wszystkich walorach podawanych przez nas potraw, zarówno w kontekście przygotowania, jak i pochodzenia ich składników.

Oparcie na regionalnych dostawcach to również ograniczenie transportu. Wykorzystywane przez nas produkty pokonują maksymalnie krótką drogę od producenta do naszej kuchni. Ograniczamy w ten sposób wykorzystywanie dalekiego transportu w dostawach i produkcję tak szkodliwego dla środowiska śladu węglowego. Budujemy też długotrwałe relacje między nasza firmą, a regionalnymi producentami, które zapewniają obu stronom wszechstronny rozwój. W tych relacjach zapewniamy sobie wzajemnie ekonomiczne bezpieczeństwo i stabilną długofalową pozycję na rynku.

Nie tylko ograniczamy długość tras dostaw. Zmieniamy też nasze zaplecze transportowe na samochody hybrydowe. Ekologiczny transport to również jeden z naszych priorytetów, który zamierzamy zrealizować w najbliższym czasookresie. Dotyczy to też dbałości o efektywne wykorzystywanie mediów, jak prąd, gaz czy woda. Nasze kuchnie wyposażamy w urządzenia energooszczędne, najwyższej jakości i mało awaryjne.

EKO

Nasze podejście do ekologii opiera się na szerokim wykorzystaniu warzyw, owoców i ziół przy przygotowywaniu oferty cateringowej. Ich dobór nie jest przypadkowy – zwracamy szczególną uwagę na sezonowość, świeżość i naturalność podawanych produktów. Budowanie karty dań z perspektywy sezonowości produktów determinuje, że wykorzystywane są zawsze warzywa i owoce świeże, których proces produkcyjny opierał się naturalnie bez szkodliwych dla zdrowia i środowiska działaniach. Eliminujemy surowce spożywcze, co do których mamy podejrzenie, że dla stworzenia ich dorodności zostały wykorzystane nawozy sztuczne. Dla nas liczy się nie tylko wygląd, ale głównie smak, którego w przypadku owoców i warzyw dorastających w sezonie nie można podrobić.

gran; bydgoszcz; polityka zrównoważonego rozwoju; dsg; ekologia

Część warzyw wykorzystywanych przy realizacji usług cateringowych pochodzi również naszych upraw, które Grupa Gran realizuje dla własnych potrzeb gastronomicznych. Te produkty są głównie wykorzystywane przy zamówieniach dla odbiorców indywidualnych.

Bardzo ważnym elementem naszej polityki proekologicznej jest dbałość o optymalne zamówienia w kontekście ilości produktów i surowców w działalności cateringowej. Wprowadzamy specjalne algorytmy budowania polityki magazynowej i ilościowego łańcucha dostaw. Ta polityka jest ważna dla działań proekologicznych, jak i polityki planowania produkcji przez dostawców i producentów rolnych. Branża gastronomiczna jest źródłem gigantycznych ilości odpadów na całym świecie. Musimy zadbać, aby sukcesywnie ograniczać produkcję wszelkiego rodzaju odpadów zarówno przez firmy gastronomiczne, jak i dostawców. Staramy się dbać o ścisłą korelację pomiędzy naszym zapotrzebowaniem, a planami produkcyjnymi dostawców. Produkty spożywcze mają często krótki okres przydatności i mogą stać się odpadem zarówno u nas, jak i u naszego dostawcy.

Od lat skutecznie prowadzimy politykę segregowania śmieci. Wdrażamy również mechanizmy strategii „zero waste”, gdzie staramy się nadać drugie życie pełnowartościowym towarom pozostałym po produkcji gastronomicznej (np. słoiki czy opakowania) czy przekazywać potrzebującym instytucjom dobre i nadające się do konsumpcji jedzenie, które jako nadwyżki pozostały po działaniach cateringowych.

Do realizacji usług cateringowych wykorzystujemy materiały ekologiczne, w tym papierowe naczynia i opakowania czy drewniane lub biodegradowalne sztućce, które są przyjazne dla środowiska. Eliminujemy w ten sposób materiały pochodzenia nienaturalnego zgodnie z przepisami Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko.

SPOŁECZEŃSTWO

Wszystkie nasze poczynania wskazane w poprzednich akapitach zawierają w sobie wielopłaszczyznowe cele. Chcemy zapewnić naszym klientom najwyższej jakości produkty gastronomiczne podejmując w tym zakresie działania, które równocześnie w maksymalny sposób mają opierać się na wdrażaniu regulacji proekologicznych zapewniających w dłuższej perspektywie przyszłym pokoleniom właściwe warunki do życia.

Wszystkie kroki do realizacji tego celu tj. wykorzystywanie dobrej jakości produktów spożywczych, sezonowych i naturalnie produkowanych, a także o niezawodnego, energooszczędnego sprzętu i transportu, czy odpowiednia gospodarka odpadami to nasza aktualna strategia biznesowa. Dzięki temu, że Grupa Gran w swojej gastronomicznej i eventowej aktywności staje się „zielona”, mamy nadzieję, że będziemy mieli mniejszy bądź większy wpływ na to, jak będzie wyglądał świat w przyszłości.

gran, catering, konferencje, eventy firmowe, bankiety, bydgoszcz